zondag 14 februari 2016

Overweging bij Lucas 4:1-13



Overweging bij Lucas 4:1-13




Bent u wel eens in een woestijn geweest? Zo ja, dan kunt u zich vermoedelijk goed voorstellen onder welke omstandigheden Jezus die veertig dagen van zijn leven heeft doorgebracht. Maar ook als u nog nooit in een woestijn bent geweest kunt u zich de hitte, de droogte en de stilte misschien wel inbeelden: overal zand, rotsen en een brandende zon, geen water, geen voedsel en vooral ook geen schuilplaats.

Wij kunnen ons afvragen of wij ons ook wel eens zo gevoeld hebben: blootgesteld aan de elementen, zonder beschutting, helemaal alleen. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik dat wel herken: situaties in mijn leven waarin ik me eenzaam voelde en dacht dat er geen bescherming was: toen ik werd gepest op school, toen een dierbare vriendin overleed, tijdens de periode van ziekte van een geliefd familielid. Herkent u dat ook? Kunt u zich zo’n periode voor de geest halen waarin u zich eenzaam en onbeschermd voelde?

Dit verhaal laat ons zien dat Jezus na veertig dagen onder deze omstandigheden te hebben geleefd op de proef wordt  gesteld. Hij wordt uitgedaagd om bezittingen en macht te kiezen boven God en ook wordt hij verleid om zijn God op de proef te stellen, om zijn geloof aan een test te onderwerpen.

Ook dat herken ik uit mijn eigen leven, u vast ook: hoe vaak proberen wij immers niet te onderhandelen over de loop van de dingen. Ik weet vrij zeker dat ik wel eens heb gedacht dat ik er alles voor over zou hebben, als ik een bepaalde baan maar zou krijgen. Blijkbaar zijn wij bereid om onze ziel aan de duivel te verkopen, als de inzet maar hoog genoeg is.

In deze evangelielezing wordt Jezus ook geconfronteerd met wat hij mogelijk echt begeert: brood (want na veertig dagen vasten zal hij ongetwijfeld honger hebben) en macht over alle volken: zou dat laatste niet een makkelijke manier zijn om zijn boodschap aan de mensheid kwijt te kunnen? Hij kiest er echter voor om de duivel bij al zijn verleidingspogingen te weerstaan. Hij kiest voor God.

Maar hoe kunnen wij de juiste keuze maken en kiezen voor God? Jezus zoekt daarvoor de stilte en de afzondering in de woestijn. Daarna is hij in staat de keuzes te maken die hem dichter bij God brengen.

Wij zouden deze veertig dagen kunnen gebruiken om ook af en toe stil te worden en de vraag te stellen: Wat brengt mij dichter bij God? Waarin zie ik zijn liefde zodat ik steeds daarvoor kan kiezen? In mijn naasten: mijn kinderen en kleinkinderen? In iets kleins dat ik voor de ander doe of hij voor mij: een boodschap, een praatje?

Laten wij in deze veertig dagen kiezen voor die liefde, voor God en voor elkaar.