maandag 7 mei 2018

Overweging bij Johannes 15:9-17


Het is vandaag een prachtige dag voor de Liefde. De lente is nu echt begonnen, overal komen de bloemen uit de knoppen, de wereld wordt weer langzaam groen, er zwemmen jonge eendjes in de sloot, de zon schijnt, de kinderen hebben vakantie. Kortom het is een prachtige wereld daarbuiten en dan is de liefde altijd dichtbij. En vandaag, op deze mooie dag, op de zesde zondag dat wij de dood en wederopstanding van Christus herdenken, herhalen wij hier in de kerk misschien wel de mooiste en belangrijkste woorden die Jezus ooit heeft gezegd. 

De tekst begint ermee dat Jezus hier zijn leerlingen aanspreekt. Als Jezus iets zegt tegen zijn leerlingen, kunnen wij ons allereerst afvragen: Spreekt Jezus hier ook tegen mij? Ben ik ook een leerling van Jezus? Wil ik ook Zijn aanwijzingen volgen op mijn pad door het leven? Laten we er even vanuit gaan dat u, net als ik, deze vraag bevestigend beantwoordt en zegt, ja ik wil een leerling van Jezus zijn.  Dan betekent dat, dat Jezus in deze Evangelietekst ons direct aanspreekt. Wij zijn ook Zijn leerlingen. Deze boodschap is voor ons bedoeld.

Jezus geeft ons vandaag een opdracht. Dit is allerbelangrijkste opdracht die hij geeft. Het is de kern van het Nieuwe Testament, de kern van ons Christelijke geloof en het klinkt zo simpel: Heb elkaar lief zoals ik jullie heb liefgehad. Heb elkaar lief zoals ik jullie heb liefgehad.

Hoe heeft Jezus ons dan liefgehad?  Jezus zegt zelf dat er geen grotere liefde is dan je leven te geven voor je vrienden. Dat is dan ook wat Hij heeft gedaan. Hij heeft op iedere stap van zijn weg gekozen voor een leven uit liefde. Zelfs als Hij voorziet dat volharden in zijn liefde voor God en de mensen gaat leiden tot een martelgang die de dood tot gevolg heeft, kiest hij voor die weg, ondanks die ultieme consequentie.

Vraagt Jezus nu van ons ook die ultieme opoffering? Vraagt hij ons ook om ons leven te geven, te sterven, voor de liefde? Misschien wel. We kennen veel gevallen uit de kerkgeschiedenis van mensen die zijn gestorven voor de Liefde. Denk alleen maar aan de twaalf apostelen die bijna allemaal op een gruwelijke wijze aan hun einde kwamen omdat ze tot de dood volhardden in de Liefde van Christus. Maar ook in onze tijd geven mensen hun leven voor de liefde. Eergisteren herdachten wij bijvoorbeeld alle mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor de liefde: de liefde voor het vaderland, voor de mensen die er wonen, maar ook de liefde voor mensen die onderdrukt worden onder terroriserende regimes zoals in Afghanistan of Irak.  Er zijn ook andere situaties waarin mensen hun leven geven voor de ander: de hulpverleners, politieagenten en brandweermannen die tijdens calamiteiten hun leven geven om de ander te redden.  

Misschien vraagt Jezus ons dus ook wel om als het moment komt ons leven te geven voor de ander: om niet te kiezen wat wij zelf willen, maar altijd, ongeacht de consequenties, de keuze voor de Liefde en daarmee de keuze voor God te maken. Dat wij, net als Jezus in de Hof van Olijven, op onze knieƫn neervallen en Hem vragen of deze beker aan ons voorbij kan gaan, maar dat we, als dat niet mogelijk is, altijd Zijn weg, de weg van liefde zullen gaan.

Hopelijk blijft een dergelijke keuze 
ons bespaard, maar ook dan heeft deze tekst een belangrijke boodschap voor ons. Je leven geven kan je namelijk heel letterlijk nemen en lezen als 'sterven voor iemand', maar je kunt het ook zien als je leven geven door het volledig in dienst te stellen van de Liefde. Jezus vraagt ons in deze tekst om steeds de weg van de Liefde te kiezen en daarmee ons leven te laten bepalen door die liefde. Ook dan geven wij ons leven.

Die weg van de liefde, de weg van je leven volledig in dienst stellen van de liefde, heeft Jezus ons voorgeleefd. Hij heeft laten zien dat je de ander open tegemoet moet treden, niet alleen als het iemand is die bij jouw groepje past, maar ook als het iemand is die anders is, denk bijvoorbeeld aan de Samaritaanse vrouw. Jezus leert ons de ander open en zonder oordeel tegemoet te treden, tijd te besteden aan de ander, de ander serieus te nemen en met de ander mee te leven. Hij leert ons de ander altijd op de eerste plaats te stellen en zelf dienstbaar te zijn aan het geluk van die ander. 

Jezus laat ons door zijn leven ook zien hoe hij op het pad van de Liefde blijft: namelijk door gebed. Als je erop let, zien we in ieder verhaal over Jezus dat hij zich terugtrekt om te bidden, om de stem van Zijn Vader te horen. Wij kunnen hem daarin proberen te volgen, door in stilte te luisteren naar wat onze God, de God van Liefde, van ons wil, om iedere keer de Liefde onze weg te laten bepalen. Dat zal misschien soms een groot offer vragen, zoals in de eerdergenoemde noodsituaties, maar meestal gaat het om kleine keuzes: een kopje koffie bij een eenzame medeparochiaan, het met open armen ontvangen van vluchtelingen, tijd nemen voor je echtgenoot, voor je vrienden, voor je buren. 

Laten wij dan nu een moment van stilte nemen om te luisteren naar Gods stem en te horen hoe wij vandaag al die keuze voor de Liefde kunnen maken.

Amen