zondag 2 november 2008

Schokkende televisie: Moment van de waarheid

Op zaterdagavond is er een programma op de televisie dat "moment van de waarheid" heet. In dit programma wordt de kandidaat aan een leugendetector gelegd. Vervolgens worden er allerlei vragen gesteld over het leven van de kandidaat en zijn relaties met andere mensen. Als hij de vragen naar waarheid beantwoord kan hij maximaal 1 miljoen euro verdienen.

De vragen worden naarmate het bedrag oploopt steeds intiemer. Zolang je de waarheid blijft spreken is er niets aan de hand. Uiteraard is de waarheid niet altijd per se wat geliefde, familie en vrienden graag willen horen. Er was gisteren bijvoorbeeld een vrouw die met "niet waar" antwoordde op de vraag: "zou je je man verlaten als zou blijken dat hij onvruchtbaar is". Helaas voor haar werd dit -sociaal gewenste antwoord - door de leugendetector aangeduid als een leugen. Of de leugendetector gelijk heeft of niet, echt een leuk gesprek zal hier niet op volgen, want de twijfel is gezaaid.

Wat er dus eigenlijk gebeurt als je als kandidaat plaatsneemt op de leugendetector is dat je weet dat je op enig moment de belangrijkste mensen in je leven pijn gaat doen. Dat is het spelletje: tegen hoeveel geld ben je bereid je omgeving te bezeren? Mensen brengen dus het waardevolste in het leven in gevaar voor geld.

Schokkend!

Geen opmerkingen: