donderdag 27 maart 2008

pimpelmeesjes

natuur op het balkon...

dinsdag 25 maart 2008

maandag 24 maart 2008

Pasen, deel 3: liefde

Pasen draait allemaal om liefde. En er was veel liefde dit weekend:

  • Voor de man, die zooooo ver weg is
  • Voor mijn ouders, mijn broertje en mijn schoonzusje
  • Voor mijn lieve vriendinnen, tijdens een ouderwets gezellige lunch en een werkelijk fenomenale high tea
  • Voor de vreemden in de kerk die elkaar de hand schudden en de vrede van Christus toewensen
  • Voor de poesjes: warm, zacht, lief, grappig, ondeugend.
  • En, vandaag in het bijzonder voor D die op de Jaarbeurs Utrecht Marathon 10 km heeft hardgelopen. Wat een vrouw! Wat een prestatie! Wat waren we trots ("die hoort bij ons")

Pasen, deel 2: hoop

Met pasen vieren we de wedergeboorte, de hoop, het nieuwe begin.

Bij een nieuw begin horen nieuwe voornemens. Ik heb allerlei voornemens:

  • ieder dag yoga, al is het maar een half uurtje
  • geen brood (want brood = duivel, en ik krijg daar enorm last van een opgeblazen gevoel van)
  • vaker op de fiets naar het station
  • vaker naar de sauna of hammam
Maar mijn allerbelangrijkste voornemen is om vanaf nu mijn eigen weg te gaan en om me daarbij niet te laten (af)leiden door de meningen van anderen. Ik ben over het algemeen enorm bezig met wat mensen wel of niet van mij vinden. Dat moet van nu af aan afgelopen zijn.

Mijn nieuwe motto luidt dan ook: Dit ben ik, take it or leave it.

Pasen, Deel 1: Geloof

Erbarme dich, Mein Gott,
Um meiner Zähren willen
Schaue hier,
Herz und Auge weint vor dir
Bitterlich.
Uit: J.S. Bach, Mattheus Passion
De kruisiging en de wederopstanding zijn moeilijk te bevatten. Waarom laat God zijn enige zoon vernederen, geselen en aan het kruis sterven? Wat is dat voor vader die zijn zoon dat allemaal aandoet? En waarom? Om onze zonden weg te nemen? Wat is dat voor God die een offer vereist, een offer van een onschuldige man, om de zonden van de mensheid weg te nemen?
Voor mij staat de kruisdood symbool van de onvoorwaardelijke liefde die God voor ons heeft. Hij heeft er letterlijk alles voor over om ons (opnieuw) te laten zien hoe groot die liefde voor de mensheid is. Jezus gaat letterlijk door een hel om die boodschap van liefde over te brengen. Zoals alle ouders bereid zijn om voor hun kinderen te sterven, zo is ook God bereid om voor ons te sterven.

woensdag 19 maart 2008

De stiltecoupé

De NS heeft iets nieuws bedacht. De stiltecoupé. In deze coupé is het verboden om geluid te maken. Prachtig! Ik probeer namelijk te werken in de trein en dat gaat makkelijker als het stil is.

Maar, mensen houden zich niet aan de voorschriften in de stiltecoupé. En ik ga niet de hele coupé door om te zeggen dat mensen stil moeten zijn, geen muziek mogen spelen en niet mogen bellen.

Ik erger me dus groen en geel in de stiltecoupé. Niet omdat mensen geluid maken, want eigenlijk kan ik daar best tegen als ik aan het werk ben, maar omdat mensen geluid maken op een plek waar dat eigenlijk niet mag.

Resultaat is dat ik slechter werk en gestresster uit de stiltecoupé kom dan uit iedere willekeurige andere coupé. Kortom, werken doen we voortaan weer in de gewone coupé....

dinsdag 18 maart 2008

Depressieve gedachte in de trein (i): Lammeren

Misschien moet ik geen zware klassieke muziek luisteren als ik in de trein zit....maar goed. Hier komt depressieve gedachte nummer 1.

Vandaag reed ik langs een weiland met de eerste lammetjes erin. Kleine, onschuldige, aandoenlijke babyschaapjes.

Mensen eten lammetjes.
Mensen vinden het goed als lammetjes worden weggehaald bij hun moeder om vervolgens geslacht te worden. Allemaal voor een lekker sappig en zacht stukje vlees.

Waarom? Wat is er mis gegaan? Hoe kan dit zo zijn?

donderdag 13 maart 2008

De vrouwen van de hammam

Gisteren zijn mijn moeder en ik naar de Dunya Hammam (Oosters badhuis) in Rotterdam Noord geweest. Heerlijk!

In de hammam komen echte vrouwen. Prachtige vrouwen zoals vrouwen bedoeld zijn: rond en zacht. De vrouwen in de hammam hebben billen, borsten en buiken. De vrouwen in de hammam proberen die billen, borsten en buiken niet in te houden of weg te moffelen.

De vrouwen in de hammam laten zien hoe alle vrouwen met hun lichaam zouden moeten omgaan. Ze zijn trots op hun lichaam: het hele lichaam met alle rondingen die erbij horen, het lichaam zoals dat er op dit moment in het leven uitziet, het lichaam dat een verhaal vertelt over levensfasen, liefdes en zwangerschappen, verdriet en vreugde.

woensdag 12 maart 2008

Acupressuur

Bij katten blijk je ook accupressur te kunnen doen. In hun nek zit een punt dat, wanneer je het inknijpt, ervoor zorgt dat ze zich ontspannen gaan voelen. Dat punt kan je heel goed masseren door er een knijper op te zetten...

Freia demonstreert het hier:

En ze werd er inderdaad heel ontspannen van:


Twijfel

Maria huilt
Mijn God, bestaat u wel
of zijn mijn tranen zinloos
Jan Rot's vertaling van de aria Erbarme Dich uit de Mattheus Passion
De tijd van de passies is weer aangebroken: we herdenken het lijden en de wederopstanding van Christus. Bovenstaande tekst komt uit de Mattheus Passie door Jan Rot. Deze aria, in het de originele versie erbame dich, verwoordt het gevoel van Maria op het moment dat Christus is gestorven. Ze laat ons het verdriet voelen van mensen die iemand verliezen: de radeloze, snijdende pijn die representeert dat de fysieke band tussen geliefden is doorgesneden.
Deze aria herbergt voor mij nog een ander gevoel. Het geeft precies weer wat er tussen mij en God staat: de angst dat het allemaal een illusie is. De angst dat ik het me allemaal maar in mijn hoofd haal: bestaat u wel? en als u bestaat, waarom omarmt u mij dan niet als ik het zo hard nodig heb.

maandag 10 maart 2008

Vreugde en verdriet

Wanneer ge blijde bent, schouw
dan diep in uw hart,
en ge zult zien, dat enkel
wat u smart gegeven heeft,
ook vreugde brengt.
Wanneer ge verdrietig bent, blik
dan opnieuw in uw hart,
en ge zult zien dat ge weent,
om wat u vreugde schonk.
Kahlil Gibran